Roladki schabowe

Roladki schabowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 8 plastrów chudego schabu, 16 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub chudego boczku wędzonego pokrojonego w plastry, 16 śliwek suszonych bez pestek, 8 niewielkich pieczarek, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z suszonych śliwek
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 roladek
Kategoria przystawka, danie główne, danie mięsne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 330

roladki schaboweWykonanie:

2 łyżki oliwy zmieszaj z 4 łyżkami soku z suszonych śliwek i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Schab delikatnie rozbij, najlepiej dłonią i posmaruj marynatą. Na każdym płacie mięsa połóż plaster szynki lub boczku, oraz śliwkę, pieczarkę i śliwkę, zwiń całość w roladkę i na wierzch połóż kolejny plasterek boczku, zepnij całość wykałaczką. Piecz w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze około 170 stopni.

Podanie:

Takie niecodzienne roladki doskonale smakują zarówno z pieczonymi ziemniaczkami, jak i z klasycznymi ziemniakami z wody. Wystarczy dorobić do tego ciemny sos pieczeniowy z odrobiną aromatu śliwek.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ramirosalas.com

Polecamy Ci również

Zobacz także