Roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 duże filety z kurczaka, papryka żółta i czerwona lub zielona, 10 dkg mozzarelli twardej, 20 plastrów cienkiego boczku wędzonego lub szynki parmeńskiej/szawarcwaldzkiej, ząbek czosnku, oregano, oliwa do smażenia, sól i pieprz
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, rolada mięsna
Metoda gotowania smażenie, pieczenie
Ilość kalorii 245

roladki z kurczakaWykonanie:

Filety z kurczaka oczyść z wszelkiego tłuszczu i błonek, rozbij na cienkie plastry
i w miarę możliwości nadaj im regularny kształt, najlepiej prostokąta, wszelkie zbyt odstające fragmenty odkrój. Mięso natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i oregano
i odstaw do lodówki.
Paprykę opiecz w piekarniku lub nad ogniem, tak by skórka była czarna i łatwo schodziła. Obierz ją ze skóry, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę pokrój w słupki. Na stolnicy ułóż 5 plasterków szynki lub boczku, zrób to w taki sposób by plasterki na siebie nachodziły, a ich powierzchnia była większa od rozbitych filetów. Na taką podstawę nałóż mięso z kurczaka, skrop delikatnie oliwą, rozłóż równomiernie pokrojoną paprykę i ser, roladki zwiń i obwiąż sznurkiem do wędlin lub bawełnianą nitką. Roladki usmaż z każdej strony na rumiano na mocno rozgrzanej oliwie, następnie przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kwadrans.

Podanie:

Tak przygotowane roladki z kurczaka są o wiele bardziej smakowite niż klasyczne panierowane
i smażone w głębokim tłuszczu, przy czym jeśli są starannie zwinięte to niebywale estetycznie się prezentują. Dzięki temu w niespełna godzinę możemy przygotować wręcz uroczysty obiad z jakże pospolitych składników.
Roladki najlepiej będą smakowały z pieczonymi ziemniakami lub z wszelkimi kaszami lub ryżem. Najważniejsze jest jednak to, że doskonale smakują także na zimno, w formie wędliny.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: zoomyummy.com

Polecamy Ci również

Zobacz także