Roladkowy tort z gruszkami

0
Roladkowy tort z gruszkami

roladkowy tort z gruszkamiSkładniki na roladę biszkoptową:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dodatkowo - 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego.

Mąkę przesiać i wymieszać
z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier partiami, dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać mąkę
z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowane ciasto wylać na blachę. Piec około 13-15 minut do zezłocenia, w temperaturze 190ºC. W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać drobnym cukrem wanilinowym.
Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17-18 równych kawałków (około 1,3 cm).

Składniki na krem:

  • 1 litr mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g),
  • 7 łyżek mąki pszennej,
  • 9 łyżek cukru,
  • 200 g masła, o temperaturze pokojowej,
  • 5-6 gruszek.

Połowę mleka zagotować. Pozostałą część mleka zmiksować z budyniami, cukrem i mąką Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą,
w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.

krojenie rolady na kawałkiukładanie rolady w tortownicy


Składniki na warstwę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki (30%),
  • 2 fixy do śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Śmietanę ubić na sztywno z fixem, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

układanie gruszekgotowe ciasto

Gruszki:

Obieramy i zostawiamy ogonki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy woda, wsypujemy szklankę cukru, cukier waniliowy i odrobinę cynamonu. Gotujemy aż będą miękkie. Studzimy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne.
Wykonanie:
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.
Dno wyłożyć kawałkami rolady tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Gruszki pokrojone na pół i wydrążone ułożyć w kółeczko na budyniu. Wyłożyć na nie pozostały budyń.
Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać. Polać polewą czekoladową lub posypac startą czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Gabrysz

Polecamy Ci również

Zobacz także