Rosół z halibuta z lanymi kluseczkami

Rosół z halibuta z lanymi kluseczkami

Składniki na rosół z halibuta

  • rosół z halibuta 800 g filety z halibuta,
  • litr wywaru rybnego,
  • 200 g marchwi,
  • 200 g pora,
  • 100 g pietruszki,
  • 5 g czosnku
  • 50 g roszponki Fit&Easy
  • 1 szt. limonki,
  • pieprz biały,
  • sól morska,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • chilli,
  • 100 g mąki,
  • 2 jajka,
  • suszona natka pietruszki,
  • papier do gotowania i smażenia.

Sposób przyrządzania rosołu z halibuta

Obrane i pocięte w zapałkę warzywa zalewamy wywarem rybnym i gotujemy około 15 minut, doprawiamy sokiem z limonki i skórką z limonki. Rozmaryn, tymianek, sól morską, pieprz i chili miksujemy. Tak przygotowane przyprawy potrzebne będą nam do obtoczenia nimi halibuta z jednej strony. Halibuta smażymy na patelni wyłożonej papierem Saga 5 minut od strony przypraw.

Jajka mieszamy z 2 łyżkami wody dodajemy pietruszkę i sól wyrabiamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Z papieru formujmy rożek, do którego wlewamy ciasto. Kluski gotujemy w osolonej wodzie lub bezpośrednio w zupie. Halibuta układamy na talerzu zalewamy zupą rybną, dodajemy liście roszponki i kluski lane.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także