Rosyjski chłodnik Okroszka

Składniki:
- 1 litr jogurtu naturalnego (lub 0,5 l jogurtu i 0,5 l kefiru),
- 2-3 ugotowane ziemniaki,
- 2-3 ugotowane na twardo jajka,
- kilka rzodkiewek,
- 2 ogórki,
- szczypiorek,
- koperek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- szynka lub gotowany kurczak,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, jajka, ogórki, szynkę i rzodkiewki kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Przygotowane składniki mieszamy z jogurtem oraz sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Agnieszka Kulik

chłodnik, przepis na chłodnik, zupa chłodnik, chłodnik rosyjski, jak zrobić chłodnik, chłodnik z jajkiem
Autor: Agnieszka Kulik
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także