Rosyjski chłodnik Okroszka

chłodnik rosyjski

Składniki:

  • 1 litr jogurtu naturalnego (lub 0,5 l jogurtu i 0,5 l kefiru),
  • 2-3 ugotowane ziemniaki,
  • 2-3 ugotowane na twardo jajka,
  • kilka rzodkiewek,
  • 2 ogórki,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szynka lub gotowany kurczak,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, jajka, ogórki, szynkę i rzodkiewki kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Przygotowane składniki mieszamy z jogurtem oraz sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.

chłodnik rosyjski

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Agnieszka Kulik

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Kulik

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także