Rurki

Rurki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma mąki pszennej, 25 dkg masła, 250 ml kwaśnej gęstej śmietany, szczypta soli
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 50 rurek
Kategoria przystawka, deser, baza do deserów
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 230

rurki z krememWykonanie:

Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto. Następnie wstaw je do lodówki lub zamrażalnika na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na bardzo cienkie placki, a następnie pokrój na paski szerokości około 15 mm. Foremki do rurek nasmaruj masłem i nawijaj na nie ciasto zaczynając od wąskiej części. Następnie obsyp delikatnie cukrem kryształem i piecz w piekarniku przez 15 minut, optymalna temperatura to 200 stopni.

Podanie:

Rurki można nadziewać bitą śmietaną, kremem budyniowym lub innym dowolnym nadzieniem.
Takie rurki można również wykonać w wersji wytrawnej, dodając do ciasta większą ilość soli i ewentualnie jakieś zioła. Daje to bazę do stworzenia ciekawego dania na menu imprezowe.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: iamnotevenhere.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także