Rurki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma mąki pszennej, 25 dkg masła, 250 ml kwaśnej gęstej śmietany, szczypta soli |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 50 rurek |
Kategoria | przystawka, deser, baza do deserów |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 230 |
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto. Następnie wstaw je do lodówki lub zamrażalnika na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na bardzo cienkie placki, a następnie pokrój na paski szerokości około 15 mm. Foremki do rurek nasmaruj masłem i nawijaj na nie ciasto zaczynając od wąskiej części. Następnie obsyp delikatnie cukrem kryształem i piecz w piekarniku przez 15 minut, optymalna temperatura to 200 stopni.
Podanie:
Rurki można nadziewać bitą śmietaną, kremem budyniowym lub innym dowolnym nadzieniem.
Takie rurki można również wykonać w wersji wytrawnej, dodając do ciasta większą ilość soli i ewentualnie jakieś zioła. Daje to bazę do stworzenia ciekawego dania na menu imprezowe.

rurki, rurki z kremem, rurki z kremem przepis, rurki z kremem kalorie, rurki z kremem przepisy, rurki z bitą śmietaną
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: iamnotevenhere.blogspot.com
Zobacz także