Rurki po bolońsku
0

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 250g mięsa mielonego, 200g makaronu rurki, 10dag marchwi, 2 cebule, 10dag pora, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 100ml wytrawnego czerwonego wina, Bazylia, Tymianek, 10 dag sera żółtego, Pieprz, sól, Cukier, 600m l wody, |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 osoby |
Kategoria | danie główne, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Przygotowanie:
-
Warzywa obrać i pokroić
w kosteczkę. - Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso
i mieszając smażyć 10 minut. - Po 6 minutach do mięsa dołożyć warzywa. Całość wymieszać
z koncentratem pomidorowym
i krótko zasmażyć. - Wlać wino i zmiksowane pomidory
z puszki. - Przyprawić tymiankiem i bazylią.
- Wlać wodę i wsypać surowy makaron.
- Zagotować i dusić całość pod przykryciem przez 20 – 30 minut, do miękkości makaronu.
- Pod koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Danie na talerzu posypać startym serem i udekorować listkami bazylii.
Oceń artykuł
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Więcej na ten temat:
makaron po bolońsku, makaron przepisy, makaron z serem, rurki po bolońsku, makaron z sosem, przepis na makaron
Autor: Krystyna Modelewska
To Cię zainteresuje
Polecamy Ci również
Zobacz także