Rurki po bolońsku

0
Rurki po bolońsku
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 250g mięsa mielonego, 200g makaronu rurki, 10dag marchwi, 2 cebule, 10dag pora, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 100ml wytrawnego czerwonego wina, Bazylia, Tymianek, 10 dag sera żółtego, Pieprz, sól, Cukier, 600m l wody,
Kuchnia włoska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 osoby
Kategoria danie główne, kolacja
Metoda gotowania gotowanie, smażenie

Przygotowanie:

  • rurki po bolońsku

    Warzywa obrać i pokroić
    w kosteczkę.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso
    i mieszając smażyć 10 minut.
  • Po 6 minutach do mięsa dołożyć warzywa. Całość wymieszać
    z koncentratem pomidorowym
    i krótko zasmażyć.
  • Wlać wino i zmiksowane pomidory
    z puszki.
  • Przyprawić tymiankiem i bazylią.
  • Wlać wodę i wsypać surowy makaron.
  • Zagotować i dusić całość pod przykryciem przez 20 – 30 minut, do miękkości makaronu.
  • Pod koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Danie na talerzu posypać startym serem i udekorować listkami bazylii.
Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Krystyna Modelewska

Polecamy Ci również

Zobacz także