Ryba po japońsku

Ryba po japońsku
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg rozmrożonych filetów z mintaja lub dorsza, Warzywa: 35 dkg ogórków konserwowych, 25 dkg papryki konserwowej, mała puszka kukurydzy, 2 cebule, Panierka: 2 jajka, szklanka mąki, szklanka mleka, szklanka wody, sól, pieprz, ewentualnie uniwersalna przyprawa warzywna. Sos: 350 ml wody, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki dobrego keczupu, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki ostrej papryki.
Kuchnia polska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, ryba
Metoda gotowania smażenie, gotowanie
Ilość kalorii 325

ryba po japońskuWykonanie:

Rybę natrzyj solą, pieprzem i uniwersalną przyprawą warzywną. Ze składników do panierki przygotuj gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dodaj więcej mąki, filety panieruj w cieście i smaż na niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki na sos wymieszaj i zagotuj, ewentualnie dopraw do smaku, sos powinien być pikantny.
Ogórki konserwowe i paprykę pokrój w kawałki. Cebulę posiekaj w piórka. W naczyniu ułóż warstwę wymieszanych warzyw, na to ryby, znowu warzywa, kolejną porcję ryb i ponownie warzywa. Zalej wszystko gorącym sosem. Odstaw do schłodzenia.

Podanie:

Tę wersję ryby, tak jak i rybę po grecku, należy jeść na zimno. Smak staje się lepszy wraz z długością leżakowania.

Ciekawostka
Ryba po japońsku ma z Japonią tyle samo wspólnego co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją czy fasolka po bretońsku z Bretanią. Czyli jest to danie znane tylko regionalnie w naszej szerokości geograficznej.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: kuchniaolgi.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także