Ryba po japońsku
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 dkg rozmrożonych filetów z mintaja lub dorsza, Warzywa: 35 dkg ogórków konserwowych, 25 dkg papryki konserwowej, mała puszka kukurydzy, 2 cebule, Panierka: 2 jajka, szklanka mąki, szklanka mleka, szklanka wody, sól, pieprz, ewentualnie uniwersalna przyprawa warzywna. Sos: 350 ml wody, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki dobrego keczupu, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki ostrej papryki. |
Kuchnia | polska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8 porcji |
Kategoria | przystawka, danie główne, ryba |
Metoda gotowania | smażenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 325 |
Wykonanie:
Rybę natrzyj solą, pieprzem i uniwersalną przyprawą warzywną. Ze składników do panierki przygotuj gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dodaj więcej mąki, filety panieruj w cieście i smaż na niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki na sos wymieszaj i zagotuj, ewentualnie dopraw do smaku, sos powinien być pikantny.
Ogórki konserwowe i paprykę pokrój w kawałki. Cebulę posiekaj w piórka. W naczyniu ułóż warstwę wymieszanych warzyw, na to ryby, znowu warzywa, kolejną porcję ryb i ponownie warzywa. Zalej wszystko gorącym sosem. Odstaw do schłodzenia.
Podanie:
Tę wersję ryby, tak jak i rybę po grecku, należy jeść na zimno. Smak staje się lepszy wraz z długością leżakowania.
Ciekawostka
Ryba po japońsku ma z Japonią tyle samo wspólnego co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją czy fasolka po bretońsku z Bretonią. Czyli jest to danie znane tylko regionalnie w naszej szerokości geograficznej.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: kuchniaolgi.blogspot.com
Zobacz także