Ryba w galarecie

Ryba w galarecie
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki dowolna ryba – około 1,5 kilograma – wypatroszona lecz z płetwą ogonową i głową. Włoszczyzna: 4 marchewki, korzeń selera, korzeń pietruszki, por, cebula. 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 6 ziarenek pieprzu, sól, cukier, 2 łyżeczki żelatyny
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 8-10 porcji
Kategoria danie dietetyczne, danie wegetariańskie, ryba
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 130

ryba w galarecieWykonanie:

Rybę pokrój w dzwonki i prósz je delikatnie solą, wstaw przykryte do lodówki. Głowę i płetwę ogonową oczyść i włóż do garnka. Włoszczyznę przygotuj tak jak na rosół i dodaj do ryby. Zalej wodą do takiego poziomu, aby wszystkie składniki były przykryte. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie
i pieprz ziarnisty. Zagotuj całość na bardzo małym ogniu i gotuj do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wywar odcedź z fragmentów ryby
i warzyw, do lekko przestudzonego włóż dzwonki ryby, dodaj marchewkę (tę już ugotowaną) i zagotuj na małym ogniu. Gotuj przez około 20 minut od zagotowania. Wyjmij marchewkę i rybę. Wywar dokładnie przecedź, początkowo na sitku, następnie kilka razy na gazie. Wywar musi być bardzo klarowny i bez pływających farfocli. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki wody i dokładnie wymieszaj. Do przecedzonego wywaru dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, odstaw do przestudzenia. Na głębokim półmisku ułóż ugotowane kawałki ryby i udekoruj marchewką i zieleniną. Zalej tężejącym wywarem i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Oceń artykuł
3,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: winebread.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także