Ryba w galarecie
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | dowolna ryba – około 1,5 kilograma – wypatroszona lecz z płetwą ogonową i głową. Włoszczyzna: 4 marchewki, korzeń selera, korzeń pietruszki, por, cebula. 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 6 ziarenek pieprzu, sól, cukier, 2 łyżeczki żelatyny |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8-10 porcji |
Kategoria | danie dietetyczne, danie wegetariańskie, ryba |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 130 |
Wykonanie:
Rybę pokrój w dzwonki i prósz je delikatnie solą, wstaw przykryte do lodówki. Głowę i płetwę ogonową oczyść i włóż do garnka. Włoszczyznę przygotuj tak jak na rosół i dodaj do ryby. Zalej wodą do takiego poziomu, aby wszystkie składniki były przykryte. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie
i pieprz ziarnisty. Zagotuj całość na bardzo małym ogniu i gotuj do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wywar odcedź z fragmentów ryby
i warzyw, do lekko przestudzonego włóż dzwonki ryby, dodaj marchewkę (tę już ugotowaną) i zagotuj na małym ogniu. Gotuj przez około 20 minut od zagotowania. Wyjmij marchewkę i rybę. Wywar dokładnie przecedź, początkowo na sitku, następnie kilka razy na gazie. Wywar musi być bardzo klarowny i bez pływających farfocli. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki wody i dokładnie wymieszaj. Do przecedzonego wywaru dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, odstaw do przestudzenia. Na głębokim półmisku ułóż ugotowane kawałki ryby i udekoruj marchewką i zieleniną. Zalej tężejącym wywarem i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: winebread.blogspot.com
Zobacz także