Ryba w zalewie

Składniki:
4 filety z mintaja,
- mąka - 2 łyżki,
- jajko - 1 sztuka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia - 1/4 szklanki,
- 2 szklanki wody,
- pół szklanki octu,
- łyżka cukru,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki oleju,
- 2 cebule,
- 3 liście laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- pół łyżeczki vegety ,
- czosnek - 3 ząbki,
- oregano - 1 szczypta,
- bazylia - 1 szczypta.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na danie z ryby. Jajko rozmącić widelcem. Filety myjemy bardzo dokładnie i obtaczamy w rozmąconym jajku a następnie w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju, usmażoną rybę układamy w głębokim półmisku lub po prostu w naczyniu żaroodpornym. W dalszej kolejności należy przygotować zalewę do ryby, w tym celu do garnka wlewamy wodę przegotowaną, ocet, liście laurowe oraz ziele angielskie , całość należy zagotować i ostudzić. Cebule należy obrać i pokroić w talarki, a następnie zeszklić ją na patelni, czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno na małe plasterki, na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz i vegetę, bazylię i oregano, można dodać inne ulubione przyprawy. Zalewę wymieszać z cebulą, olejem, czosnkiem i zalać ciepłą zalewą rybę w naczyniu. Wstawić do lodówki w celu przegryzienia się smaków.

ryba w zalewie, ryba w zalewie octowej, ryba w zalewie octowo pomidorowej, ryba w zalewie z octu, pomysł na rybę
Autor: partyka16
Zobacz także