Ryba w zalewie

0
Ryba w zalewie

Składniki:

  • ryba w zalewie4 filety z mintaja,
  • mąka - 2 łyżki,
  • jajko - 1 sztuka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia - 1/4 szklanki,
  • 2 szklanki wody,
  • pół szklanki octu,
  • łyżka cukru,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki vegety ,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • oregano - 1 szczypta,
  • bazylia - 1 szczypta.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na danie z ryby. Jajko rozmącić widelcem. Filety myjemy bardzo dokładnie i obtaczamy w rozmąconym jajku a następnie w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju, usmażoną rybę układamy w głębokim półmisku lub po prostu w naczyniu żaroodpornym. W dalszej kolejności należy przygotować zalewę do ryby, w tym celu do garnka wlewamy wodę przegotowaną, ocet, liście laurowe oraz ziele angielskie , całość należy zagotować i ostudzić. Cebule należy obrać i pokroić w talarki, a następnie zeszklić ją na patelni, czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno na małe plasterki, na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz i vegetę, bazylię i oregano, można dodać inne ulubione przyprawy. Zalewę wymieszać z cebulą, olejem, czosnkiem i zalać ciepłą zalewą rybę w naczyniu. Wstawić do lodówki w celu przegryzienia się smaków.

Oceń artykuł
3,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: partyka16

Polecamy Ci również

Zobacz także