Rybna terrina z morelą

0
Rybna terrina z morelą

rybna terrina z moreląSkładniki:

  • 400 g wędzonego łososia w plasterkach,
  • 300 g kremowego serka,
  • skórka otarta z 1 cytryny (tylko żółta część),
  • 10 suszonych moreli,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • sól morska prowansalska.

Sposób przyrządzania:

Morele namocz w gorącej wodzie. Podłużną formę wyłóż  folią spożywczą, tak aby wystawała ponad brzegi. Połowę plastrów łososia ułóż jeden obok drugiego. Resztę zmiksuj i wymieszaj z serkiem. Dopraw skórką cytrynową, pieprzem i solą. Wyłóż ½ masy na dno formy, wyrównaj powierzchnię. Ułóż odsączone morele, przykryj terrinę wystającymi plasterkami łososia i włóż do lodówki na noc. Schłodzoną terrinę wyłóż na talerz, zdejmij folię, pokrój ostrym nożem na porcje i podawaj z cząstkami cytryny.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także