Rybna terrina z morelą

Składniki:
- 400 g wędzonego łososia w plasterkach,
- 300 g kremowego serka,
- skórka otarta z 1 cytryny (tylko żółta część),
- 10 suszonych moreli,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- sól morska prowansalska.
Sposób przyrządzania:
Morele namocz w gorącej wodzie. Podłużną formę wyłóż folią spożywczą, tak aby wystawała ponad brzegi. Połowę plastrów łososia ułóż jeden obok drugiego. Resztę zmiksuj i wymieszaj z serkiem. Dopraw skórką cytrynową, pieprzem i solą. Wyłóż ½ masy na dno formy, wyrównaj powierzchnię. Ułóż odsączone morele, przykryj terrinę wystającymi plasterkami łososia i włóż do lodówki na noc. Schłodzoną terrinę wyłóż na talerz, zdejmij folię, pokrój ostrym nożem na porcje i podawaj z cząstkami cytryny.

potrawy wielkanocne, dania wegetariańskie, dania bez mięsa, dania bezmięsne, wędzony łosoś, rolada rybna
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także