Ryż na mleku
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 1 i ½ szklanki mleka, ½ szklanki sypkiego surowego ryżu, 2 łyżki masła, sól i cukier |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 2 porcje |
Kategoria | deser, śniadanie |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 360 |
Wykonanie:
Ryż wypłucz dokładnie na sitku. W rondelku zagotuj szklankę mleka, do gotującego się płynu wrzuć ryż i gotuj ciągle mieszając. Kiedy ryż wchłonie całe mleko dodaj kolejne pół szklanki. Powtarzaj tę czynność do czasu, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj szczyptę soli i łyżkę cukru oraz masło i wymieszaj wszystko dokładnie.
Podanie:
Ryż na mleku można podać z dowolnymi owocami, zarówno świeżymi jak mrożonymi czy z kompotu. W każdej formie smakuje wyśmienicie.

ryż na mleku, ryż na mleku kalorie, ryż na mleku jak zrobić, ryż na mleku z owocami, ryż na mleku z cynamonem, ryż na mleku z jabłkami
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: food.sulekha.com
Zobacz także