Ryż na mleku

Ryż na mleku
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 i ½ szklanki mleka, ½ szklanki sypkiego surowego ryżu, 2 łyżki masła, sól i cukier
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 porcje
Kategoria deser, śniadanie
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 360

ryż na mlekuWykonanie:

Ryż wypłucz dokładnie na sitku. W rondelku zagotuj szklankę mleka, do gotującego się płynu wrzuć ryż i gotuj ciągle mieszając. Kiedy ryż wchłonie całe mleko dodaj kolejne pół szklanki. Powtarzaj tę czynność do czasu, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj szczyptę soli i łyżkę cukru oraz masło i wymieszaj wszystko dokładnie.

Podanie:

Ryż na mleku można podać z dowolnymi owocami, zarówno świeżymi jak mrożonymi czy z kompotu. W każdej formie smakuje wyśmienicie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: food.sulekha.com

Polecamy Ci również

Zobacz także