Ryż z jabłkami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 20 dkg suchego ryżu, pół litra mleka, 50 gram masła, 4 łyżki cukru, 2 jabłka, szczypta cynamonu, odrobina soli |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, śniadanie, deser, danie wegetariańskie, dla dzieci |
Metoda gotowania | gotowanie, pieczenie |
Ilość kalorii | 450 |
Wykonanie:
Ryż ugotuj w mleku na półtwardo. Do mleka dodaj odrobinę soli i dwie łyżki cukru. Jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z resztą cukru. Ugotowany ryż wymieszaj z wiórkami masła. Wyłóż ¾ ryżu do naczynia żaroodpornego, na to wyłóż jabłka, oprósz je cynamonem i przykryj resztą ryżu. Zapiecz w piekarniku przez około 15 minut w 160 stopniach.

ryż z jabłkami, ryż z jabłkami przepisy, gotowanie ryż z jabłkami, ryż z jabłkami kalorie, ryż z jabłkami i cynamonem
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: telegraph.co.uk
Zobacz także