Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 20 dkg suchego ryżu, pół litra mleka, 50 gram masła, 4 łyżki cukru, 2 jabłka, szczypta cynamonu, odrobina soli
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, śniadanie, deser, danie wegetariańskie, dla dzieci
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 450

ryż z jabłkamiWykonanie:

Ryż ugotuj w mleku na półtwardo. Do mleka dodaj odrobinę soli i dwie łyżki cukru. Jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z resztą cukru. Ugotowany ryż wymieszaj z wiórkami masła. Wyłóż ¾ ryżu do naczynia żaroodpornego, na to wyłóż jabłka, oprósz je cynamonem i przykryj resztą ryżu. Zapiecz w piekarniku przez około 15 minut w 160 stopniach.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: telegraph.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także