Sajgonki

Sajgonki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki papier ryżowy, olej do głębokiego smażenia, paczka mrożonki warzyw chińskich 450 gram, 25 dkg wieprzowiny lub filetu z kurczaka, 5 dkg makaronu ryżowego, sól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy, ocet ryżowy, 2 żółtka
Kuchnia wietnamska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 16 sajgonek
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 180

sajgonkiWykonanie:

Mięso pokrój w małe paseczki, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Na odrobinie tłuszczu usmaż mięso przez kilka minut, dodaj mieszankę warzywną
i duś do miękkości warzyw, dodaj makaron ryżowy. Pod koniec duszenia warzywa dopraw 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką octu ryżowego, ewentualnie dopraw do smaku dowolnymi przyprawami. Wymieszaj całość z dwoma żółtkami. Przygotuj tłuszcz do smażenia. Papier ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Nakładaj farsz na rozmoczony papier i dokładnie zawiń, by papier zlepił się i farsz nie uciekł w czasie smażenia. Sajgonki smaż przez kilka minut w głębokim tłuszczu, odsącz i gotowe.

Podanie:

Sajgonki znane nam z chińskich czy wietnamskich restauracji różnią się od siebie farszem
w zależności od szefa kuchni. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie byśmy sami wybrali składnik, które chcemy w nich umieścić. Jeśli wykonamy sajgonki bez mięsa będziemy mieli łatwe i szybkie danie wegetariańskie, możemy również improwizować i umieścić w farszu co tylko chcemy, na pewno sajgonki w wersji fusion są doskonałym sposobem na pozbycie się resztek z poprzedniego dnia. Sajgonki powinno się podawać z ostrym sosem, jednak możemy użyć do tego takiego sosu na jaki mamy ochotę. Natomiast zestawiając tę potrawę z ryżem czy frytkami zyskujemy szybki i wartościowy obiad dla całej rodziny

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Radosław Drożdżewski, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także