Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 50 dkg brokuł, 4 jajka, garść kiełków (najlepiej rzodkiewek), 20 dkg pomidorków koktajlowych, kilkanaście czarnych oliwek, pół pęczka koperku, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria sałatka, przekąska, danie wegetariańskie
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 220

brokułyWykonanie:

Różyczki brokułu ugotuj. Zagotuj lekko osoloną wodę i na gotującą się wrzuć różyczki, przykryj pokrywką i w momencie kiedy ponownie się zagotuje odkryj garnek. Gotuj tak przez około 5 minut, następnie różyczki odłów i wrzuć do zimnej wody. Dzięki temu zachowają jędrność i ładny kolor. W tym samy czasie ugotuj jajka.
Brokuła ułóż w misce lub głębokim półmisku, na różyczki wyłóż kiełki. Na kiełki połóż jajka pokrojone na ćwiartki, następnie przekrojone na połówki pomidorki i oliwki. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem i polej tym sosem sałatkę, oprósz posiekanym koperkiem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: worldcommunitycookbook.org

Polecamy Ci również

Zobacz także