Sałatka Cezar

Sałatka Cezar
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki duża główka sałaty rzymskiej, 12 kromek chleba tostowego, 2 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy Dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka octu balsamicznego, jedno surowe żółtko jaja kurzego, sól, pieprz, dwie łyżki parmezanu lub innego twardego sera
Kuchnia fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria przystawka, sałatka, kolacja
Metoda gotowania smażenie, mieszanie
Ilość kalorii 200

sałatka cezarWykonanie:

Najpierw przygotuj grzanki. W tym celu do około 40 ml oliwy z oliwek dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszaj wszystko. Chleb tostowy pokrój w niewielkie kwadraciki, skrop obficie oliwą z czosnkiem i usmaż na patelni na rumiano. Sałatę umyj dokładnie, pozbądź się brzydkich listków i porwij ją na kawałki.
Przygotuj sos: ząbek czosnku zmiażdż, dodaj do niego musztardę, sok z cytryny, ocet balsamiczny i sparzone surowe żółtko, wymieszaj wszystko razem, stopniowo dodawaj oliwę w ilości, która zdecyduje o konsystencji sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do sałaty dodaj grzanki, posyp wszystko parmezanem i bezpośrednio przed podaniem polej sosem.

Podanie:

Sałatkę Cezar zmodyfikowano i dodaje się do niej usmażone kawałki piersi z kurczaka. W ten sposób otrzymujemy bardziej treściwą sałatkę, zwiększamy przy tym jej kaloryczność, ale
z powodzeniem możemy ją podać jako samodzielne danie.

Ciekawostka:

Sałatka Cezar powstała w Meksyku, a jej nazwa wywodzi się od imienia twórcy, a nie jak wielu uważa od rzymskich Cezarów. Sekretem jest sos i to on decyduje o tym czy jemy sałatkę Cezar czy jej imitację.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ceasarsalad.net

Polecamy Ci również

Zobacz także