Sałatka gyros

0
Sałatka gyros
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma piersi z kurczaka, kapusta pekińska, puszka kukurydzy, ogórki konserwowe lub korniszony, cebula, papryka czerwona, majonez, keczup, przyprawa gyros/kebab, czosnek, pieprz, oliwa z oliwek
Kuchnia fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 10-12 porcji
Kategoria przystawka, sałatka, przekąska, kolacja
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 330

sałatka greckaWykonanie:

Pierś z kurczaka pokrój w drobne kawałeczki, pamiętaj, że im będą mniejsze tym bardziej chrupiące. Zrób marynatę do mięsa z oliwy, przyprawy gyros/kebab, czosnku i pieprzu.
W miarę możliwość odłóż mięso nawet na całą dobę. Zamarynowane mięso usmaż na suchej patelni
i wystudź. Umytą kapustę pekińską pokrój w paseczki. Odcedź kukurydzę z zalewy, pokrój cebulę i ogórki
w drobną kostkę. Paprykę pokrój
w paseczki. Z majonezu i keczupu zrób sos, po prostu wymieszaj te składniki razem. W dużej misce układaj warstwy: kapusta, kukurydza, ogórki, papryka, cebula, mięso. Najpewniej składników wystarczy na dwie warstwy warzyw i mięsa oraz trzy kapusty. Zrób tak aby kapusta była na wierzchu. Każdą warstwę pokryj sosem.

Podanie:

Sałatka ta jest hitem wszelkich imprez okolicznościowych. Doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Dobrym rozwiązaniem jest użycie dodatkowo innych warzyw, lub zamiana sosu koktajlowego czosnkowym. Jak przystało na kuchnię fusion panuje to dość duża dowolność łączenie składników.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także