Sałatka gyros

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma piersi z kurczaka, kapusta pekińska, puszka kukurydzy, ogórki konserwowe lub korniszony, cebula, papryka czerwona, majonez, keczup, przyprawa gyros/kebab, czosnek, pieprz, oliwa z oliwek |
Kuchnia | fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10-12 porcji |
Kategoria | przystawka, sałatka, przekąska, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 330 |
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokrój w drobne kawałeczki, pamiętaj, że im będą mniejsze tym bardziej chrupiące. Zrób marynatę do mięsa z oliwy, przyprawy gyros/kebab, czosnku i pieprzu.
W miarę możliwość odłóż mięso nawet na całą dobę. Zamarynowane mięso usmaż na suchej patelni
i wystudź. Umytą kapustę pekińską pokrój w paseczki. Odcedź kukurydzę z zalewy, pokrój cebulę i ogórki
w drobną kostkę. Paprykę pokrój
w paseczki. Z majonezu i keczupu zrób sos, po prostu wymieszaj te składniki razem. W dużej misce układaj warstwy: kapusta, kukurydza, ogórki, papryka, cebula, mięso. Najpewniej składników wystarczy na dwie warstwy warzyw i mięsa oraz trzy kapusty. Zrób tak aby kapusta była na wierzchu. Każdą warstwę pokryj sosem.
Podanie:
Sałatka ta jest hitem wszelkich imprez okolicznościowych. Doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Dobrym rozwiązaniem jest użycie dodatkowo innych warzyw, lub zamiana sosu koktajlowego czosnkowym. Jak przystało na kuchnię fusion panuje to dość duża dowolność łączenie składników.

sałatka z kurczakiem, sałatka z kurczakiem i warzywami, sałatka grecka, pomysł na sałatkę, sałatka gyros
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także