Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 jajka, puszka groszku konserwowego, puszka kukurydzy konserwowej, 10 ogórków konserwowych, ziemniak, 2 marchewki, korzeń pietruszki, ćwiartka korzenia selera, jabłko, cebula, biała część pora, 6 łyżek majonezu, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 12 porcji
Kategoria przystawka, sałatka, sałatka warzywna, kolacja
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 215

sałatka jarzynowaWykonanie:

Ziemniaka, marchewki, korzeń pietruszki i selera oraz jajka ugotuj. Warzywa do miękkości, jaja na twardo. Odstaw do wystudzenia. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę to samo zrób z cebulą i jabłkiem. Por posiekaj w półtalarki i osól. Odcedź z zalewy groszek i kukurydzę. Wystudzone warzywa drobno pokrój w regularną kostkę, jajka obierz i pokrój. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, osól i popieprz. Wymieszaj na koniec z majonezem i musztardą.

Podanie:

Sałatka jarzynowa jest dość czasochłonna przez co rzadko bywa na naszych stołach. Jednakże mając ugotowane warzywa, pozostałe na przykład z zupy, warto je wykorzystać i zrobić tę pyszną sałatkę, do której możemy dodać co tylko chcemy. Wkrojony ser żółty czy paseczki wędliny będą niecodziennym urozmaiceniem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Ewkaa, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także