Sałatka jarzynowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 jajka, puszka groszku konserwowego, puszka kukurydzy konserwowej, 10 ogórków konserwowych, ziemniak, 2 marchewki, korzeń pietruszki, ćwiartka korzenia selera, jabłko, cebula, biała część pora, 6 łyżek majonezu, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 12 porcji |
Kategoria | przystawka, sałatka, sałatka warzywna, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 215 |
Wykonanie:
Ziemniaka, marchewki, korzeń pietruszki i selera oraz jajka ugotuj. Warzywa do miękkości, jaja na twardo. Odstaw do wystudzenia. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę to samo zrób z cebulą i jabłkiem. Por posiekaj w półtalarki i osól. Odcedź z zalewy groszek i kukurydzę. Wystudzone warzywa drobno pokrój w regularną kostkę, jajka obierz i pokrój. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, osól i popieprz. Wymieszaj na koniec z majonezem i musztardą.
Podanie:
Sałatka jarzynowa jest dość czasochłonna przez co rzadko bywa na naszych stołach. Jednakże mając ugotowane warzywa, pozostałe na przykład z zupy, warto je wykorzystać i zrobić tę pyszną sałatkę, do której możemy dodać co tylko chcemy. Wkrojony ser żółty czy paseczki wędliny będą niecodziennym urozmaiceniem.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Ewkaa, Wikipedia
Zobacz także