Sałatka śledziowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg filetów śledziowych marynowanych, 4 ogórki konserwowe, mała puszka kukurydzy, 4 ugotowane na twardo jajka, niewielkie jabłko, cebula, 3 łyżki majonezu, łyżeczka śmietany, sól i pieprz |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, kolacja, sałatka |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Filety śledziowe wypłucz pod bieżącą wodą, pokrój w niewielkie kawałki, najlepiej w fragmenty 2 x 2 cm. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój w ćwiartki. Ogórki pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno, jabłko obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj wszystko razem lub ułóż warstwami w głębokim półmisku. Zrób sos z majonezu, musztardy i przypraw. Polej nim sałatkę.

śledzie, jaka sałatka, sałatka śledziowa, sałatka śledziowa z jajkiem, sałatka śledziowa przepis, sałatka śledziowa warstwowa
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: opensourcefood.com
Zobacz także