Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki puszka kukurydzy, mały słoik selera konserwowego, 10 dkg szynki konserwowej, jabłko, 5 plastrów ananasa z puszki, niewielki por – tylko biała część, sól, pieprz, majonez
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 8-10 porcji
Kategoria sałatka, kolacja, przekąska
Ilość kalorii 240

sałatka warstwowaWykonanie:

Kukurydzę i seler odcedź z zalewy. Szynkę pokrój w kostkę. Jabłko obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ananasa pokrój w kostkę. Por pokrój w talarki
i sparz wrzątkiem.
W szklanej misce układaj warstwy: seler, kukurydza, jabłko, ananas. Sałatkę pokryj cienką warstwą majonezu, posól
i popieprz, na majonez połóż posiekany i sparzony por.

Podanie:

Sałatka ta jest ciekawą wersją połączenia słodkich smaków. Doskonale pasuje na wszelkie przyjęcia okolicznościowe, szczególnie jednak warto podać ją na grillach, na których króluje pikantne jedzenie.Na wierzch do dekoracji można posypać startym żółtym serem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: przystole.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także