Sałatka z białą kiełbasą
Składniki:
30 dag ugotowanej białej kiełbasy
15 dag żółtego sera (ementaler, gouda)
1 główka sałaty lodowej lub masłowej albo kapusty pekińskiej
Do przybrania:
1 łyżka kiełków rzeżuchy lub rzodkiewki
1 pomidor (10 dag)
Sos:
- ½ szklanki majonezu
- ¼ szklanki bulionu z kostki warzywnej
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przyrządzanie:
Przygotować sos: majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem i rozcieńczyć bulionem do konsystencji sosu.
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w kostkę. Sałatę lub kapustę opłukać, osączyć i pokroić w cienkie paski. Pomidora umyć i pokroić na ósemki. Połączyć wszystkie składniki, polać sosem i wymieszać. Posypać kiełkami i schłodzić w lodówce.

przepisy kulinarne, przygotowywanie posiłków, dieta, dania dla zapracowanych, sałatka przepisy, przepisy na sałatki, przepisy na sałatki warzywne, przepisy na sałatki dietetyczne, przepisy na sałatki do obiadu, przepisy na sałatki i surówki, przepisy na sałatki imieninowe, sałatka z białą kiełbasą
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Prymat
Zobacz także