Sałatka z botwinką i bobem

sałatka z bobem

Składniki na 1 porcję:

  • kilka liści sałaty,
  • garść strąków cukrowego groszku,
  • pęczek młodej botwinki,
  • 1 szklanka bobu,
  • 30g sera żółtego (parmezan, grana padano, bursztyn),
  • 2 laski cienkich kabanosów,
  • sól morska gruboziarnista,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1 saszetka oleju (pomidory, czosnek i bazylia),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Bób gotujemy aby był lekko twardawy (ok. 15-18 minut), studzimy i obieramy. Warzywa myjemy, botwinkę kroimy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy botwinkę z groszkiem i smażymy ok. pół minuty ciągle mieszając. Solimy, posypujemy pieprzem. Ser scieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Na talerz wykłądamy sałatę, botwinkę i groszek, dodajemy bób, pokrojone w kawałki kabanosy, posypujemy serem. Resztę oleju mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i polewamy sałatkę. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.

sałatka z bobem

Pzepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Julianna Bednarczuk

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Julianna Bednarczuk

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także