Sałatka z botwinką i bobem

Składniki na 1 porcję:
- kilka liści sałaty,
- garść strąków cukrowego groszku,
- pęczek młodej botwinki,
- 1 szklanka bobu,
- 30g sera żółtego (parmezan, grana padano, bursztyn),
- 2 laski cienkich kabanosów,
- sól morska gruboziarnista,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 1 saszetka oleju (pomidory, czosnek i bazylia),
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy aby był lekko twardawy (ok. 15-18 minut), studzimy i obieramy. Warzywa myjemy, botwinkę kroimy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy botwinkę z groszkiem i smażymy ok. pół minuty ciągle mieszając. Solimy, posypujemy pieprzem. Ser scieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Na talerz wykłądamy sałatę, botwinkę i groszek, dodajemy bób, pokrojone w kawałki kabanosy, posypujemy serem. Resztę oleju mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i polewamy sałatkę. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Pzepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Julianna Bednarczuk

sałatka przepis, sałatka z bobu, sałatka z bobem, sałatka letnia, sałatka z botwinką, przepis na sałatkę z bobem
Autor: Julianna Bednarczuk
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także