Sałatka z brokułami

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Średniej wielkości brokuł świeży lub 40 dkg mrożonych różyczek, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 ogórki kiszone lub konserwowe, kilka plastrów szybki wędzonej na przykład parmeńskiej, 4 łyżki majonezu, 50 gram płatków migdałowych, sól i pieprz do smaku |
Kuchnia | polska, uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | przystawka, sałatka, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 235 |
Wykonanie:
Brokuły podziel na różyczki i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Ogórki pokrój w niewielką kostkę, szynkę pokrój w podłużne paseczki pozbywając się tłuszczu. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż się zrumienią. Majonez wymieszaj z solą i pieprzem, opcjonalnie dodaj odrobinę śmietany by rozrzedzić sos. W misce wymieszaj jajka pokrojone na ćwiartki lub ósemki, brokuły, szynkę i ogórki. Wylej na to sos majonezowy i oprósz uprażonymi migdałami.
Podanie:
Brokuły doskonale komponują się również z czosnkiem, dlatego jeśli jesteśmy zwolennikami tej przyprawy to swobodnie możemy użyć do takiej sałatki sosu czosnkowego. Sałatka ta ma to do siebie, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, czyli podana bezpośrednio po przygotowaniu, jak i na zimno po schłodzeniu.

sałatka brokułowa, sałatka brokułowa z jajkiem, sałatka brokuły, sałatka z brokułami, sałatka z brokułów
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także