Sałatka z brokułami

Sałatka z brokułami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Średniej wielkości brokuł świeży lub 40 dkg mrożonych różyczek, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 ogórki kiszone lub konserwowe, kilka plastrów szybki wędzonej na przykład parmeńskiej, 4 łyżki majonezu, 50 gram płatków migdałowych, sól i pieprz do smaku
Kuchnia polska, uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria przystawka, sałatka, kolacja
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 235

brokułyWykonanie:

Brokuły podziel na różyczki i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Ogórki pokrój w niewielką kostkę, szynkę pokrój w podłużne paseczki pozbywając się tłuszczu. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż się zrumienią. Majonez wymieszaj z solą i pieprzem, opcjonalnie dodaj odrobinę śmietany by rozrzedzić sos. W misce wymieszaj jajka pokrojone na ćwiartki lub ósemki, brokuły, szynkę i ogórki. Wylej na to sos majonezowy i oprósz uprażonymi migdałami.

Podanie:

Brokuły doskonale komponują się również z czosnkiem, dlatego jeśli jesteśmy zwolennikami tej przyprawy to swobodnie możemy użyć do takiej sałatki sosu czosnkowego. Sałatka ta ma to do siebie, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, czyli podana bezpośrednio po przygotowaniu, jak i na zimno po schłodzeniu.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także