Sałatka z fetą

Sałatka z fetą
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kostka sera typu feta, papryka czerwona i żółta, ogórek szklarniowy, kilkanaście pomidorków koktajlowych, puszka kukurydzy, główka sałaty lodowej, cebula czerwona i biała, 3 łyżki oliwy, łyżka octu winnego, sól, pieprz, ząbek czosnku
Kuchnia grecka
Wielkość przygotowywanej potrawy 10-12 porcji
Kategoria sałatka
Ilość kalorii 240

sałatka z fetąWykonanie:

Ser pokrój na spore kawałki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na spore paseczki. Pomidorki przekrój na połówki, albo ćwiartki w zależności od ich wielkości (ewentualnie podaj zwykłego pomidora). Kukurydzę odsącz z zalewy. Sałatę porwij na kawałki. Cebulę pokrój w niewielkie piórka i posól. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Z oliwy, octu winnego i przeciśniętego czosnku zrób sos, dopraw go solą i pieprzem. Wszystkie składniki oprócz fety wrzuć do miski i wymieszaj, na nie połóż ser i wylej sos.

Podanie:

Doskonała sałatka do grilla lub na lekką kolację. Warto podać ją z pieczywem czosnkowym lub z niewielkimi grzankami.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: momlidsmusings.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także