Sałatka z fetą
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kostka sera typu feta, papryka czerwona i żółta, ogórek szklarniowy, kilkanaście pomidorków koktajlowych, puszka kukurydzy, główka sałaty lodowej, cebula czerwona i biała, 3 łyżki oliwy, łyżka octu winnego, sól, pieprz, ząbek czosnku |
Kuchnia | grecka |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10-12 porcji |
Kategoria | sałatka |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Ser pokrój na spore kawałki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na spore paseczki. Pomidorki przekrój na połówki, albo ćwiartki w zależności od ich wielkości (ewentualnie podaj zwykłego pomidora). Kukurydzę odsącz z zalewy. Sałatę porwij na kawałki. Cebulę pokrój w niewielkie piórka i posól. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Z oliwy, octu winnego i przeciśniętego czosnku zrób sos, dopraw go solą i pieprzem. Wszystkie składniki oprócz fety wrzuć do miski i wymieszaj, na nie połóż ser i wylej sos.
Podanie:
Doskonała sałatka do grilla lub na lekką kolację. Warto podać ją z pieczywem czosnkowym lub z niewielkimi grzankami.

sałatka z fetą, sałatka na grill, sałatka z fetą i pomidorami, sałatka z fetą kalorie, sałatka z fetą przepis, sałatka z fetą i sałatą
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: momlidsmusings.blogspot.com
Zobacz także