Sałatka z indykiem i warzywami

Składniki:
- pierś z indyka,
- pomidorki koktajlowe,
- ogórek zielony długi,
- czarne oliwki,
- mix sałat,
- mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- 3 ząbki czosnku,
- słonecznik łuskany,
- grzanki ziołowe,
- pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie,
- oliwa,
- 1 łyżka octu winnego.
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w niewielkie kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy posiekane drobno 2 ząbki czosnku, następnie obsmażamy na złoto na oliwie. Kroimy warzywa: pomidorki na pół, ogórek w półplasterki, a oliwki na plasterki. Mix sałat wykładamy na talerz, na to wykładamy indyka, dodajemy przygotowane warzywa, posypujemy ziarnami słonecznika i grzankami ziołowymi.
Przygotowujemy sos: jogurt naturalny doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki cukru, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy i łyżkę octu winnego oraz zioła prowansalskie. Mieszamy, aż składniki się dobrze połączą. Sałatkę delikatnie polewamy sosem jogurtowym.
Zobacz przepis na: Ogórkową sałatkę z kabanoskami
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Iwona Lewandowska

sałatka, sałatka z indykiem, przepis na sałatkę z indykiem, indyk przepis, jak przyrządzić indyka, przepis na indyka, sałatka z indykiem przepis
Autor: Iwona Lewandowska
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także