Sałatka z indykiem i warzywami

0
sałatka z indykiem

Składniki:

  • pierś z indyka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • ogórek zielony długi,
  • czarne oliwki,
  • mix sałat,
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słonecznik łuskany,
  • grzanki ziołowe,
  • pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie,
  • oliwa,
  • 1 łyżka octu winnego.

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w niewielkie kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy posiekane drobno 2 ząbki czosnku, następnie obsmażamy na złoto na oliwie. Kroimy warzywa: pomidorki na pół, ogórek w półplasterki, a oliwki na plasterki. Mix sałat wykładamy na talerz, na to wykładamy indyka, dodajemy przygotowane warzywa, posypujemy ziarnami słonecznika i grzankami ziołowymi.
Przygotowujemy sos: jogurt naturalny doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki cukru, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy i łyżkę octu winnego oraz zioła prowansalskie. Mieszamy, aż składniki się dobrze połączą. Sałatkę delikatnie polewamy sosem jogurtowym.

sałatka z indykiem

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Iwona Lewandowska

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Iwona Lewandowska

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także