Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 10-12 krewetek, porcja mieszanki sałat z rukolą w roli głównej, dojrzałe awokado, ogórek szklarniowy, 2 małe młode marchewki, pół pęczka szczypiorku, 75 ml śmietany kremówki, 4 łyżki sosu sojowego
Kuchnia fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, sałatka, przekąska
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 330

sałatka z krewetkamiWykonanie:

Krewetki ugotuj na parze. Sałatę umyj i przebierz z brzydkim liści. Awokado pokrój w plasterki. Ogórka i marchewkę pokrój w słupki. Szczypiorek posiekaj.
Na dno miseczki lub półmiska wlej śmietankę na nią wylej sos sojowy i wymieszaj. Ułóż sałatę, awokado, ogórka i marchewkę, na to połóż krewetki i obficie posyp je szczypiorkiem. Sałatkę warto schłodzić przez przynajmniej pół godziny przed podaniem.

Podanie:

Ciekawostką jest to, że taka sałatka nie wymaga użycia właściwie żadnych przypraw. Krewetki można maczać w wytworzonym sosie powstałym z połączenia kremówki i sosu sojowego, lub wystarczy sałatkę wymieszać bezpośrednio przed podaniem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: freshherbs.com

Polecamy Ci również

Zobacz także