Sałatka z krewetkami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 10-12 krewetek, porcja mieszanki sałat z rukolą w roli głównej, dojrzałe awokado, ogórek szklarniowy, 2 małe młode marchewki, pół pęczka szczypiorku, 75 ml śmietany kremówki, 4 łyżki sosu sojowego |
Kuchnia | fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, sałatka, przekąska |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 330 |
Wykonanie:
Krewetki ugotuj na parze. Sałatę umyj i przebierz z brzydkim liści. Awokado pokrój w plasterki. Ogórka i marchewkę pokrój w słupki. Szczypiorek posiekaj.
Na dno miseczki lub półmiska wlej śmietankę na nią wylej sos sojowy i wymieszaj. Ułóż sałatę, awokado, ogórka i marchewkę, na to połóż krewetki i obficie posyp je szczypiorkiem. Sałatkę warto schłodzić przez przynajmniej pół godziny przed podaniem.
Podanie:
Ciekawostką jest to, że taka sałatka nie wymaga użycia właściwie żadnych przypraw. Krewetki można maczać w wytworzonym sosie powstałym z połączenia kremówki i sosu sojowego, lub wystarczy sałatkę wymieszać bezpośrednio przed podaniem.

sałatki przepisy, owoce morza, jaka sałatka, sałatki bez mięsa, sałatka z krewetkami, sałatka z krewetkami i awokado
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: freshherbs.com
Zobacz także