Sałatka z kurczakiem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pierś z kurczaka, sałata lub kapusta pekińska, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży, cebula, mała puszka kukurydzy, przyprawy: sól, pieprz, oliwa z oliwek, czosnek, 2 łyżki majonezu, mały jogurt naturalny |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | przystawka, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, sałatka |
Metoda gotowania | gotowanie, grillowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Kurczaka przypraw według własnych upodobań. Możesz go usmażyć w małych kawałkach, upiec w piekarniku, grillować albo ugotować, bez różnicy. Sałatę albo kapustę pekińską umyj, osusz i potnij lub porwij w niewielkie kawałki. Pomidorki koktajlowe przetnij na pół, ogórka pokrój w kosteczkę lub talarki. Cebulę posiekaj drobno. Z majonezu i jogurtu naturalnego zrób sos, dodaj do niego czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wszystko wrzuć do miski, możesz wymieszać lub ułożyć warstwowo, zaczynając od sałaty, a na kurczaku kończąc. Całość polej sosem czosnkowym i podawaj.v
Podanie:
Sałatka z kurczakiem to bardzo uniwersalne danie, tak naprawdę nie ma na nią jednego przepisu. Możesz użyć dowolny rodzaj mięsa drobiowego, może być nawet obrane z poprzedniego obiadu, albo pokrojona pierś wędzona. Warzywa jakie użyjesz też leżą tylko w Twojej kwestii. Natomiast zamiast sosu czosnkowego możesz użyć dowolnego, który będzie Ci odpowiadał.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: bbcgoodfood.com
Zobacz także