Sałatka z łososiem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 20 dkg wędzonego łososia, 4 jajka, główka sałaty lodowej, średni ogórek szklarniowy, pęczek koperku, garść pestek słonecznika, cebula sos: kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, czosnek lub chrzan |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, sałatka, danie dietetyczne, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | gotowanie, prażenie |
Ilość kalorii | 360 |
Wykonanie:
Jaja ugotuj na twardo. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Sałatę umyj i porwij na niewielkie kawałki. Ogórka obierz i potnij w talarki. Koperek posiekaj drobno, cebulkę pokrój w piórka. Na głębokim półmisku ułóż: sałatę, ogórki, łososia, jajka pokrojone w ćwiartki, cebulę. Posyp wszystko koperkiem i uprażonymi pestkami. Przygotuj sos. W tym celu wymieszaj jogurt z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj czosnek lub chrzan w zależności co wolisz. Polej sosem sałatkę.
Podanie:
Sałatka z łososia może być zarówno pełnowartościowym obiadem czy kolacją, jak i doskonałą przystawką. Doskonale pasuje do niej każde pieczywo, najlepiej bardzo chrupkie. W kwestii sosu warto dopasować do siebie najlepszy smak, osobiście preferuję czosnkowy, jednak dla zachowania linii warto go całkowicie ominąć.
Propozycja
Jeśli lubisz dodaj do sałatki trochę kaparów, doskonale pasują.

jaka sałatka, pomysł na sałatkę, danie wegetariańskie, sałatka z łososia, sałatka z łososiem, sałatka wegetariańska
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: cleananddelicious.com
Zobacz także