Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 20 dkg wędzonego łososia, 4 jajka, główka sałaty lodowej, średni ogórek szklarniowy, pęczek koperku, garść pestek słonecznika, cebula sos: kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, czosnek lub chrzan
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, sałatka, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania gotowanie, prażenie
Ilość kalorii 360

sałatka z łososia

Wykonanie:

Jaja ugotuj na twardo. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Sałatę umyj i porwij na niewielkie kawałki. Ogórka obierz i potnij w talarki. Koperek posiekaj drobno, cebulkę pokrój w piórka. Na głębokim półmisku ułóż: sałatę, ogórki, łososia, jajka pokrojone w ćwiartki, cebulę. Posyp wszystko koperkiem i uprażonymi pestkami. Przygotuj sos. W tym celu wymieszaj jogurt z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj czosnek lub chrzan w zależności co wolisz. Polej sosem sałatkę.

Podanie:

Sałatka z łososia może być zarówno pełnowartościowym obiadem czy kolacją, jak i doskonałą przystawką. Doskonale pasuje do niej każde pieczywo, najlepiej bardzo chrupkie. W kwestii sosu warto dopasować do siebie najlepszy smak, osobiście preferuję czosnkowy, jednak dla zachowania linii warto go całkowicie ominąć.

Propozycja
Jeśli lubisz dodaj do sałatki trochę kaparów, doskonale pasują.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cleananddelicious.com

Polecamy Ci również

Zobacz także