Sałatka z makaronem ryżowym
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 15 dkg makaronu ryżowego, 30 dkg pieczarek, puszka zielonego groszku, 6 ogórków konserwowych lub 15 korniszonów, cebula, dwie łyżki ziaren słonecznika, pęczek świeżego koperku, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz |
Kuchnia | polska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8-10 porcji |
Kategoria | sałatka |
Metoda gotowania | gotowanie, prażenie |
Ilość kalorii | 300 |
Wykonanie:
Makaron ugotuj na półtwardo. Pieczarki wyczyść i obierz, posiekaj na cienkie talarki. Cebulę pokrój w piórka. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki i całość przesmaż do miękkości pieczarek, dopraw solą i pieprzem. Ogórki pokrój w cienkie plasterki i niewielkie słupki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Koperek posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, połącz majonezem i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Podanie:
Do sałatki można dodać również jakiś mięsny wkład, w wersji szybkiej może być to szynka konserwowa, jednak najlepiej nada się grillowany kurczak.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: bistromama.blogspot.com
Zobacz także