Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 ogórki szklarniowe lub polne, 100 gram jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, sól, pieprz i cukier
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, sałatka, surówka, przekąska
Ilość kalorii 45

mizeriaWykonanie:

Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub na talarki. Oprósz je delikatnie solą.
W kubku wymieszaj jogurt lub śmietanę z dwiema łyżeczkami cukru, solą i pieprzem, powstałym sosem zalej ogórki, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 10 minut.

Podanie:

Przedstawiona tutaj sałatka z ogórków często nazywana jest również mizerią. Jest to bardzo proste, ale jednocześnie smaczne i orzeźwiające danie. Można je spożywać osobno, na przykład jako przekąska czy też lekka kolacja, ale również doskonale pasuje do mięsnych obiadów.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: hammertown.com

Polecamy Ci również

Zobacz także