Sałatka z ogórków
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 ogórki szklarniowe lub polne, 100 gram jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, sól, pieprz i cukier |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, sałatka, surówka, przekąska |
Ilość kalorii | 45 |
Wykonanie:
Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub na talarki. Oprósz je delikatnie solą.
W kubku wymieszaj jogurt lub śmietanę z dwiema łyżeczkami cukru, solą i pieprzem, powstałym sosem zalej ogórki, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 10 minut.
Podanie:
Przedstawiona tutaj sałatka z ogórków często nazywana jest również mizerią. Jest to bardzo proste, ale jednocześnie smaczne i orzeźwiające danie. Można je spożywać osobno, na przykład jako przekąska czy też lekka kolacja, ale również doskonale pasuje do mięsnych obiadów.

sałatka z ogórka, sałatka z ogórków, mizeria, mizeria kalorie, mizeria ze śmietaną, mizeria przepis, mizeria z ogórków
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: hammertown.com
Zobacz także