Sałatka z ogórków na zimę
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2,5 kg ogórków gruntowych, 0,5 kg marchewki, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg czerwonej papryki, 6 ząbków czosnku zalewa: 2 szklanki wody, szklanka octu, 2 łyżki oleju, szklanka soli, dwie płaski łyżki soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 duże słoiki |
Kategoria | przetwory warzywne, sałatka |
Metoda gotowania | pasteryzowanie |
Ilość kalorii | 34 |
Wykonanie:
Ogórki umyj i obierz, pokrój w talarki o szerokości maksymalnie pół centymetra. Paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę zetrzyj na szatkownicy na cienkie plasterki. Z podanych składników przygotuj zalewę i zalej nią wymieszane składniki sałatki. Odstaw na około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie przełóż sałatkę do słoików i pasteryzuj. Duże słoiki około 25 minut, małe 15 minut.
Uwaga
- Czas pasteryzowania uzależniony jest od tego, że zalewy nie gotujemy. Dlatego ogórki w tej postaci są pasteryzowane dłużej niż takie już sparzone gorącą zalewą.
- Do tej sałatki najlepiej nadają się duże, przerośnięte ogórki, z którymi mamy problem i nie wiemy do czego je wykorzystać.

przetwory, przetwory na zimę, przetwory na zimę przepisy, przetwory domowe, sałatka z ogórków na zimę, przetwory z ogórków
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: avelinawkuchni.blogspot.com
Zobacz także