Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków na zimę
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2,5 kg ogórków gruntowych, 0,5 kg marchewki, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg czerwonej papryki, 6 ząbków czosnku zalewa: 2 szklanki wody, szklanka octu, 2 łyżki oleju, szklanka soli, dwie płaski łyżki soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 duże słoiki
Kategoria przetwory warzywne, sałatka
Metoda gotowania pasteryzowanie
Ilość kalorii 34

sałatka z zielonych ogórkówWykonanie:

Ogórki umyj i obierz, pokrój w talarki o szerokości maksymalnie pół centymetra. Paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę zetrzyj na szatkownicy na cienkie plasterki. Z podanych składników przygotuj zalewę i zalej nią wymieszane składniki sałatki. Odstaw na około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie przełóż sałatkę do słoików i pasteryzuj. Duże słoiki około 25 minut, małe 15 minut.

Uwaga

  • Czas pasteryzowania uzależniony jest od tego, że zalewy nie gotujemy. Dlatego ogórki w tej postaci są pasteryzowane dłużej niż takie już sparzone gorącą zalewą.
  • Do tej sałatki najlepiej nadają się duże, przerośnięte ogórki, z którymi mamy problem i nie wiemy do czego je wykorzystać.
Oceń artykuł
3,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: avelinawkuchni.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także