Sałatka z ryżem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 10 dkg ryżu, ananas z puszki, seler konserwowy, 15 dkg szynki konserwowej, dwie łyżki rodzynek, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, pęczek koperku |
Kuchnia | polska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8-10 porcji |
Kategoria | sałatka |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 375 |
Wykonanie:
Ryż ugotuj na sypko. Ananasy pokrój w kawałki, rodzynki zalej sokiem z ananasów i odstaw do napęcznienia. Seler odsącz z zalewy. Szynkę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj sól i pieprz oraz majonez, ponownie wymieszaj. Obsyp posiekanym koperkiem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Propozycja
Ryż warto ugotować w bulionie z dodatkiem ostrej papryki, dzięki temu sałatka nabierze zarówno koloru, jak i przełamie się słodki smak.

sałatki przepisy, jaka sałatka, sałatka z ryżem, sałatka z ryżem i ananasem, sałatka z ryżem i szynką, sałatka z ryżem i rodzynkami
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: desifoodbuzz.com
Zobacz także