Sałatka z selera
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | mała puszka kukurydzy, słoik selera konserwowego, 4 plastry ananasa konserwowego, pół papryki czerwonej, 4 jajka, 20 dkg szynki konserwowej, 3 łyżki majonezu, płaska łyżeczka łagodnej musztardy, sól i pieprz |
Kuchnia | polska, fusion, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8 porcji |
Kategoria | sałatka, sałatka z selera, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie, mieszanie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Kukurydzę i seler odsącz z zalewy i wrzuć do miski. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, ananasa pokrój w niewielkie kawałki, paprykę w cienkie paseczki i dodaj wszystko do miski. Jajka obierz i pokrój. Wymieszaj wszystko
i dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj ponownie z majonezem
i musztardą.
Podanie:
Dodanie kliku plastrów ananasa do tej sałatki sprawi, że uzyskamy bardzo ciekawy smak. Można
z niego zrezygnować jednak to połączenie się po prostu uwielbia. Seler konserwowy i ananas są jak lody i bita śmietana, osobno są pyszne, ale razem stanowią zgrany duet.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: niezbytperfekcyjnapanidomu.blox.pl
Zobacz także