Sałatka z szynkowymi ślimaczkami

Sałatka z szynkowymi ślimaczkami

sałatka z szynkowymi ślimaczkamiSkładniki:

3 plastry szynki gotowanej
3 plastry sera radamer
1 garść porzeczek czerwonych
1 garść porzeczek czarnych
1 garść świeżego groszku
1 sałata karbowana
1 łyżka musztardy bawarskiej słodkiej
1 łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
sok z 1/2 limonki
sos sojowy
listki mięty
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

  • na każdym plastrze szynki rozsmarować musztardę, położyć na wierzch plaster sera, zwinąć w rulonik, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki,
  • z miodu, oliwy, sosu sojowego, soku z limonki, soli i pieprzu zrobić sos,
  • sałatę umyć, dokładnie osuszyć,
  • porwać na kawałki, dodać listki mięty, połowę groszku i porzeczek, polać połową sosu, delikatnie wymieszać,
  • rozłożyć na talerze,
  • ruloniki wyjąć z lodówki, zdjąć folię, pokroić na centymetrowe kawałki,
  • rozłożyć na sałatce, posypać pozostałymi porzeczkami i groszkiem, polać sosem.


Autorka przepisu: Marta Krawczyk, Barlinek.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Krawczyk

Polecamy Ci również

Zobacz także