Sałatka z szynkowymi ślimaczkami

Składniki:
3 plastry szynki gotowanej
3 plastry sera radamer
1 garść porzeczek czerwonych
1 garść porzeczek czarnych
1 garść świeżego groszku
1 sałata karbowana
1 łyżka musztardy bawarskiej słodkiej
1 łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
sok z 1/2 limonki
sos sojowy
listki mięty
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
- na każdym plastrze szynki rozsmarować musztardę, położyć na wierzch plaster sera, zwinąć w rulonik, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki,
- z miodu, oliwy, sosu sojowego, soku z limonki, soli i pieprzu zrobić sos,
- sałatę umyć, dokładnie osuszyć,
- porwać na kawałki, dodać listki mięty, połowę groszku i porzeczek, polać połową sosu, delikatnie wymieszać,
- rozłożyć na talerze,
- ruloniki wyjąć z lodówki, zdjąć folię, pokroić na centymetrowe kawałki,
- rozłożyć na sałatce, posypać pozostałymi porzeczkami i groszkiem, polać sosem.
Autorka przepisu: Marta Krawczyk, Barlinek.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

przepisy kulinarne, przygotowywanie posiłków, dieta, pomysł na obiad, sałatka z szynką, przepisy na sałatki, przepisy na sałatki warzywne, przepisy na sałatki dietetyczne, przepisy na sałatki do obiadu, przepisy na sałatki i surówki, przepisy na sałatki imieninowe, przepisy na sałatki jarzynowe
Opracowanie: Marta Krawczyk
Zobacz także