Sałatka z tuńczyka
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | sałata lodowa, puszka tuńczyka w sosie własnym, koniecznie w kawałkach, garść pomidorków koktajlowych, ogórek świeży, garść czarnych oliwek, 2 jajka ugotowane na twardo, cebula, pół papryki czerwonej, przyprawy: sól, pieprz, ocet winny, oliwa z oliwek |
Kuchnia | włoska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4/6 porcji |
Kategoria | przystawka, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie, sałatka |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo i wystudź. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Pomidorki pokrój na połówki bądź ćwiartki, zależy od ich wielkości. Ogórka pokrój w kostkę, paprykę z niewielkie paseczki. Cebulę w cienkie krążki. Jajka przekrój na 4 lub 6 części, w zależności od ich wielkości. Oliwki powinny być całe, jednak można je przekroić na dowolne fragmenty.Najlepiej w względnie płaskim naczyniu ułóż najpierw sałatę, później ogórka, pomidory, część oliwek i paprykę, możesz te składniki wymieszać razem. Na to nałóż odsączonego tuńczyka, na niego cebula i jajka oraz reszta oliwek. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Z oliwy i octu winnego zrób mieszankę i skrop tym sałatkę.
Podanie:
Sałatka doskonale smakuje podana z pieczywem czosnkowym bądź ciepłymi grzankami. Możemy ją doprawić rozmaitymi sosami na bazie majonezu, jednak zwiększy to jej kaloryczność.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: cookingrecipesforyou.blogspot.com
Zobacz także