Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

sałatka z tuńczykiemSkładniki:
Puszka tuńczyka w sosie własnym kawałki
Pół główki sałaty lodowej
Pół ogórka świeżego
2 dymki
2 łyżki sosu sojowego
100 g makaronu ryżowego wstążki
2 łyżki octu ryżowego
Pół pęczka kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
Sok z limonki
Łyżeczka brązowego cukru
Pieprz

Sposób przyrządzania:
Makaron ryżowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy i mieszamy z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki, cukrem i przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie obieramy ogórka, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulki dymki drobno siekamy a liście sałaty rwiemy na kawałki. Tuńczyka odsączamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w misce i polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem. Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: TaoTao

Polecamy Ci również

Zobacz także