Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 kg zielonych pomidorów, 20 dkg cebuli, 40 dkg czerwonej papryki, pół szklanki octu, 4 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 20 ziaren pieprzu, 10 listków laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 10 słoików o pojemności 500 ml
Kategoria przetwory
Metoda gotowania gotowanie - pasteryzowanie
Ilość kalorii 36

Wykonanie:

Pomidory umyj i pokrój w cienkie talarki lub zetrzyj na tarce na stronie szatkownicy, z cebulą zrób to samo. Pomidory i cebulę odłóż do miski i posyp solą i wymieszaj. Odstaw na godzinę. Przygotuj paprykę: umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki. Paprykę dodaj do pomidorów dołóż wszystkie przyprawy wraz z octem, wymieszaj wszystko i przełóż do wyparzonych słoików. Pozostały sok z pomidorów rozlej równo do słoików zostawiając przynajmniej 2 centymetry przestrzeni. Słoiki zakręć i pasteryzuj 15 minut od zagotowania.

pomidory na sałatkę

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: localforage.com

Polecamy Ci również

Zobacz także