Sałatka z zupek chińskich
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | filet z kurczaka – około 350 gram, 3 zupki chińskie ostre, średnia kapusta pekińska, ogórek szklarniowy, puszka kukurydzy, mała puszka czerwonej fasoli, czerwona papryka, cebula, majonez, łyżeczka musztardy, sól, pieprz |
Kuchnia | fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 12 porcji |
Kategoria | sałatka, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 200 |
Wykonanie:
Filet z kurczaka oczyść i pokrój w drobne kawałki, zamarynuj mięso w olejku i przyprawie z zupek chińskich, dopraw pieprzem. Usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu i odstaw do wystudzenia.
Kapustę pekińską umyj i poszatkuj na niewielkie kawałki. Ogórka, cebulę i czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Kukurydzę i paprykę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki wymieszaj. Makaron z zupek chińskich połam na niewielkie kawałki, dodaj do warzyw, dorzuć mięso i wymieszaj. Z około 100 gram majonezu i łyżeczki musztardy zrób sos, zalej nim powstałą sałatkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Podanie:
Sałatka z zupek chińskich stała się bardzo popularna, jej ciekawy smak zawdzięczamy właśnie makaronowi, który wchłania nadmiar wilgoci z sałatki, ale nadal pozostaje chrupiący. Składniki, z których przygotujemy sałatkę są tak naprawdę dowolne, możemy zrezygnować z mięsa, dzięki czemu będziemy mieli danie wegetariańskie. Możemy dodać ugotowane jajka. Doprawić ulubionymi ziołami. Bez różnicy co dodamy do sałatki, na pewno zasmakuje wszystkim domownikom czy gościom.
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: uzouuzy.blogspot.com
Zobacz także
cisowianka
Gdzie w przepisie jest groszek, który rzuca się w oczy na zdjęciu?
printer
odradzam, ludziska odradzam!!! uwielbiałem zupki , jadłem codziennie i nabawiłem sie kamicy nerkowej, niesamowity ból!!!!! wywalcie to i omijajcie
cisowianka
I że niby ta kamica to przez zupki chińskie?
Nie sądzę...
Chemia jest wszędzie, ale bez przesady!