Schab duszony

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 1 kg schabu bez kości, 20 dkg wędzonego boczku, 40 dkg pieczarek, 40 dkg cukinii, 20 dkg marchewki, 250 ml bulionu warzywnego, 2 cebule, 2 papryki różnokolorowe, 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, papryka ostra w proszku, sól i pieprz, 2 łyżeczki musztardy |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, obiad, danie mięsne |
Metoda gotowania | duszenie |
Ilość kalorii | 240 |
Jak zrobić schab duszony
Schab pokrój w cienkie paski, jak na kotlety schabowe, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Mięso z jednej strony natrzyj czosnkiem, a z drugiej posmaruj musztardą, wstaw do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cukinię pokrój w talarki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę lub cienkie paseczki, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Boczek pokrój w plastry.
Danie przygotuj w dużej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Dno naczynia wyłóż plastrami boczku na nie wysyp pieczarki, następnie cukinię i oprósz warzywa delikatnie solą i pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Następnie rozłóż mięso, wysyp na nie paprykę, marchew i cebulę. Przykryj pozostałymi plastrami boczku. Podlej wszystko bulionem. Piecz przez 120 minut w 180 stopniach.
Uwaga
- Mięso mimo, że jest pieczone to tak naprawdę po prostu dusi się w bulionie i soku wytrąconym z warzyw.
- Urozmaicając danie możemy dodać również pokrojone w kostkę lub plasterki ziemniaki i ułożyć je przed pieczarkami.
- Zamiast bulionu można z powodzeniem użyć zwykłej wody lub jasnego piwa.

schab duszony, schab duszony z warzywami, schab duszony z boczkiem, schab duszony przepis, schab duszony z pieczarkami
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także