Schab duszony

Schab duszony
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 kg schabu bez kości, 20 dkg wędzonego boczku, 40 dkg pieczarek, 40 dkg cukinii, 20 dkg marchewki, 250 ml bulionu warzywnego, 2 cebule, 2 papryki różnokolorowe, 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, papryka ostra w proszku, sól i pieprz, 2 łyżeczki musztardy
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, obiad, danie mięsne
Metoda gotowania duszenie
Ilość kalorii 240

schab surowyWykonanie:

Schab pokrój w cienkie paski, jak na kotlety schabowe, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Mięso z jednej strony natrzyj czosnkiem,
a z drugiej posmaruj musztardą, wstaw do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cukinię pokrój w talarki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę lub cienkie paseczki, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Boczek pokrój w plastry.
Danie przygotuj w dużej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Dno naczynia wyłóż plastrami boczku na nie wysyp pieczarki, następnie cukinię i oprósz warzywa delikatnie solą
i pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Następnie rozłóż mięso, wysyp na nie paprykę, marchew
i cebulę. Przykryj pozostałymi plastrami boczku. Podlej wszystko bulionem. Piecz przez 120 minut
w 180 stopniach.

Uwaga

  • Mięso mimo, że jest pieczone to tak naprawdę po prostu dusi się w bulionie i soku wytrąconym z warzyw.
  • Urozmaicając danie możemy dodać również pokrojone w kostkę lub plasterki ziemniaki i ułożyć je przed pieczarkami. 
  • Zamiast bulionu można z powodzeniem użyć zwykłej wody lub jasnego piwa.
Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: doradcasmaku.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także