Schab faszerowany pieczarkami

40 dag schabu,
cebula,
15 dag pieczarek,
kieliszek czerwonego wina,
jajko,
bułka tarta,
mąka,
pieprz,
sól,
olej lub margaryna do smażenia.
Etapy przygotowania:
Schab podzielić na 2 części, w każdej zrobić nacięcie/kieszonkę (żeby dobrze się kroiło można mięso włożyć na godzinę do zamrażalki). Pieczarki podsmażyć z cebulką i przyprawami – gdy ostygną nakładamy farsz w kieszonki, dla pewności można spiąć otwór wykałaczką. Kotlety przyprawiamy z wierzchu i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, oliwie, margarynie – co kto woli – w międzyczasie podlewając winkiem. Zamiast podlewać mięso winem można w nim trzymać surowe mięso przez noc.
Autorka przepisu: Agnieszka Majdanik, Piekary Śląskie.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

przepisy kulinarne, przygotowywanie posiłków, dieta, pomysł na obiad, schab, schab faszerowany, schab faszerowany pieczarkami, schab nadziewany, jakie dania z mięsa, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, obiad przepisy proste, obiad przepisy szybkie, pomysł na obiad przepisy
Opracowanie: Agnieszka Majdanik
Zobacz także