Schab faszerowany pieczarkami

Schab faszerowany pieczarkami

schab faszerowany pieczarkamiSkładniki:

40 dag schabu,
cebula,
15 dag pieczarek,
kieliszek czerwonego wina,
jajko,
bułka tarta,
mąka,
pieprz,
sól,
olej lub margaryna do smażenia.

Etapy przygotowania:
Schab podzielić na 2 części, w każdej zrobić nacięcie/kieszonkę (żeby dobrze się kroiło można mięso włożyć na godzinę do zamrażalki). Pieczarki podsmażyć z cebulką i przyprawami – gdy ostygną nakładamy farsz w kieszonki, dla pewności można spiąć otwór wykałaczką. Kotlety przyprawiamy z wierzchu i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, oliwie, margarynie – co kto woli – w międzyczasie podlewając winkiem. Zamiast podlewać mięso winem można w nim trzymać surowe mięso przez noc.

Autorka przepisu: Agnieszka Majdanik, Piekary Śląskie.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Agnieszka Majdanik

Polecamy Ci również

Zobacz także