Schab w galarecie

Schab w galarecie
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 kg schabu bez kości, włoszczyzna: 3 marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, por. Przyprawy: 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, sól, uniwersalna przyprawa warzywna. 2 łyżki żelatyny. Warzywa do dekoracji: sałata, marchewka (ta z wywaru), natka pietruszki itp.
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6-8 porcji
Kategoria przystawka, przekąska, mięso na zimno
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 190

Schab w galarecie - zdjęcie 1Wykonanie:

Schab umyj i oczyść z błonek. Włóż do zimnej wody, dodaj wszystkie przyprawy i obrane warzywa. Wyrównaj poziom wody, tak by wszystkie składniki były przykryte. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie, wyłów je z wywaru, to samo zrób z warzywami. Wywar dokładnie przecedź, najpierw przez sitko, następnie na gazie. Powstały płyn musi być jak najbardziej klarowny. Do takiego wywaru dodaj żelatynę i mieszając doprowadź do jej rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.
Schab pokrój w około centymetrowe plastry. Na półmisku ułóż sałatę na niej połóż mięso następnie udekoruj marchewką, natką pietruszki i czymkolwiek innym, zalej tężejącym galatem i odstaw do lodówki do zastygnięcia.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: putw.dwspit.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także