Schab w sosie
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 6 plastrów schabu bez kości, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, cebula, 2 łyżki mąki, 100 ml słodkiej śmietany, tłuszcz do smażenia, 250 ml bulionu warzywnego |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, obiad, danie mięsne |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 145 |
Wykonanie:
Plastry schabu delikatnie rozgnieć tłuczkiem lub dłonią, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zalej bulionem i przykryj. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa, następnie gotuj na małym ogniu do czasu zredukowania płynu. Zrób sos na bazie mąki i śmietanki.
Podanie:
Ten prosty, ale pyszny schab doskonale smakuje z wszelkimi kluskami czy będą to śląskie, lane czy kładzione nie ma różnicy. Sos jest tak pyszny, że zdominuje smak każdego dodatku.

pomysł na obiad, pomysł na obiad każdego dnia, pomysł na obiad domowy, schab w sosie, schab w sosie śmietanowym
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: pasjeiuspokojenia.blox.pl
Zobacz także