Schab w sosie

Schab w sosie
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 6 plastrów schabu bez kości, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, cebula, 2 łyżki mąki, 100 ml słodkiej śmietany, tłuszcz do smażenia, 250 ml bulionu warzywnego
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, obiad, danie mięsne
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 145

schab w sosieWykonanie:

Plastry schabu delikatnie rozgnieć tłuczkiem lub dłonią, oprósz solą i  pieprzem. Usmaż na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zalej bulionem i przykryj. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa, następnie gotuj na małym ogniu do czasu zredukowania płynu. Zrób sos na bazie mąki i śmietanki.

Podanie:

Ten prosty, ale pyszny schab doskonale smakuje z wszelkimi kluskami czy będą to śląskie, lane czy kładzione nie ma różnicy. Sos jest tak pyszny, że zdominuje smak każdego dodatku.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: pasjeiuspokojenia.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także