Schab ze śliwką

Schab ze śliwką
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 kg chudego schabu bez kości w całości, 20 dkg śliwek suszonych bez pestek, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka czosnku granulowanego, pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria danie główne, pieczeń mięsna, wędlina domowa
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 150

schab ze śliwkąWykonanie:

Z oliwy i wszystkich przypraw zrób marynatę, po prostu zmieszaj ze sobą wszystkie składniki. Mięso delikatnie oklep dłońmi i ewentualnie ponakłuwaj delikatnie widelcem. Za mocą długiego i wąskiego noża, najlepszy będzie nóż do filetowania, zrób przez środek mięsa nacięcie i wypchnij tam śliwki. Mięso natrzyj marynatą. Mięso umieść w rękawie do pieczenia i w odpowiednim naczyniu do zapiekania. Piecz schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, po tym czasie zdejmij rękaw do pieczenia, a sosem, który z niego wyciekł podlej mięso. Piecz jeszcze przez 30 minut, w tym czasie przynajmniej raz podlej mięso wytrąconym sosem.

Uwaga
W miarę możliwości warto schab przygotować dzień przed pieczeniem, by mięso zdążyło przejść marynatą.

Podanie:

Schab przygotowany w ten sposób jest doskonałym mięsem obiadowym, które możemy podać nawet na najbardziej wykwintnym obiedzie. Jednak równie wybornie smakuje na zimno, jako domowa wędlina.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: gourmet.com

Polecamy Ci również

Zobacz także