Serduszkowe ciasteczka owsiane

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 szklanki mąki (kukurydziana lub pszenna),
- 2 jajka,
- 10 dag rodzynek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki tartych orzechów,
- 1/4 szklanki tartych migdałów,
- 1/2 szklanki cukru brązowego,
- 1/4 szklanki oleju.
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, tarte migdały i orzechy mieszamy w miseczce, następnie dodajemy brązowy cukier, mieszamy a potem rodzynki. Całość mieszamy i dodajemy olej i jajka. Wyrabiamy masę - w miarę potrzeby dodając więcej płatków owsianych. Tak przygotowana masa jest gotowa do jej formowania i pieczenia. Robimy dowolne kształty i układamy na papierze do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepis nadesłany przez Panią Ilonę do konkursu "Potrawy Walentynkowe"

Autor: Ilona Rudzka-Zygadło
Zobacz także