Serek mascarpone z malinami

Serek mascarpone z malinami

Składniki dla 6 osób: deser z owocami

  • 1 tacka świeżych malin
  • kilka koronkowych bardzo cienkich tuiles typu Gavotte (delikatne dekoracje z ciasta cygaretkowego)


Na sorbet z bazylii:

  • 450 ml wody
  • 75 g cukru inwertowanego
  • 125 g cukru pudru
  • 30 ml soku z cytryny
  • 50 g liści bazylii


Na kremowy serek mascarpone:

  • 1,5 listka (lub 1,5 łyżeczki) żelatyny
  • 125 g gorącego kremu angielskiego
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka z cytryny
  • 250 g bitej śmietany


Sorbet z bazylii – sposób przygotowania:

Podgrzej wodę z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem inwertowanym. Gotuj aż całość osiągnie konsystencję syropu. Po zagotowaniu, wystudź syrop. Dodaj bazylię do zimnego syropu i zmiksuj całość. Odstaw sorbet do lodówki.

Krem – sposób przyrządzenia:

Zanurz listki żelatyny w bardzo zimnej wodzie. Zalej białą czekoladę gorącym kremem angielskim i mieszaj trzepaczką aż do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowanej masy wmiksuj odciśniętą żelatynę i trochę skórki z cytryny. Dodaj serek mascarpone. Na koniec, delikatnie dodaj bitą śmietanę. Włóż krem do lodówki na godzinę przed podaniem.

Sposób dekoracji:

Na talerzu, za pomocą szprycy do kremów, uformuj ładne kółko z kremu mascarpone. Dodaj maliny i koronkowe tuiles oprószone cukrem pudrem. Na środku talerza połóż kulkę sorbetu z bazylii. Podaj natychmiast po przygotowaniu.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Electrolux

Polecamy Ci również

Zobacz także