Serniczek truskawkowy

0
serniczek truskawkowy

Składniki:

Masa serowa:

  • 500 g sera sernikowego
  • 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 żelatyna deserowa + woda lub mleko do jej przygotowania
  • 300 g małych truskawek


Masa truskawkowa:

  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml wody do przygotowania galaretki

serniczek truskawkowy


Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem, następnie cały czas ubijając dodawać porcjami ser, a później żelatynę. 2/3 masy przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki, wyrównać i ułożyć na niej truskawki (można je lekko wcisnąć w masę). Wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić tak, aby dobrze stężał

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Piekarska

Polecamy Ci również

Zobacz także