Sernik bez sera

Sernik bez sera
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 200 gram mąki pszennej, 125 gram masła, 3 żółtka, niepełna łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, 2 łyżki kakao; Masa „serowa”: 1200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, 5 białek jaja kurzego, 2 budynie śmietankowe, 16 gram cukru wanilinowego;
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22-24 cm
Kategoria ciasto, deser, sernik
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 240

sernik bez seraWykonanie:

Przygotuj ciasto: Połącz wszystkie składniki oprócz kakao i zagnieć w elastyczną kulę. Podziel na 2 części w proporcjach 30  i 70 procent. Do większej części dodaj 2 łyżki kakao i ponownie wyrób jednolite ciasto. Obie porcje ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na przynajmniej pół godziny.
Masa serowa: Białka jajek ubij na sztywną pianę, na koniec dodaj do niej cukier wanilinowy i wymieszaj. Dodawaj porcje śmietany i delikatnie wmieszają ją w pianę z białek.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj zmrożone ciasto kakaowe, na nie wyłóż masę śmietanową i zetrzyj na nią białe ciasto.
Piecz 70 minut w 175 stopniach.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: smaker.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także