Sernik królewski
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Kruche ciasto: 25 dkg mąki pszennej, 10 dkg masła, 10 dkg drobnego cukru kryształu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao; Masa serowa: kilogram dobrego tłustego twarogu, 5 jajek, 20 dkg masła, szklanka cukru pudru, 16 gram cukru wanilinowego, pełna łyżka proszku budyniowego śmietankowego, garść rodzynek; |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 25 cm |
Kategoria | deser, ciasto, sernik |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 480 |
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagnieć
w jednolitą masę. Jest to klasyczne kruche ciasto, także wystarczy wszystko ze sobą połączyć i gotowe. Takie ciasto podziel na dwie części i włóż do zamrażalnika.
Masa serowa: Twaróg zmiel przynajmniej dwa razy, najlepiej trzy. Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Wszystkie składniki oprócz piany
z białek połącz ze sobą, możesz je utrzeć lub zmiksować. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto wyjmij z zamrażalnika. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i jedną część ciasta zetrzyj na tarce na dno formy. Wyłóż na nie masę serową i na nią zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
Uwaga
- Ser na dobry sernik nie może być kwaśny. Musi być kremowy i delikatny.
- Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
- Rodzynki użyte do sernika muszą być najlepszej jakości, nie mogą być w nich wyczuwalne pestki, inaczej zepsuje się cały sernik.

ciasto, ciasta deserowe, jakie ciasto, jakie ciasto polecacie, sernik królewski, sernik królewski przepis, sernik królewski kalorie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: zoomyummy.com
Zobacz także