Sernik królewski

Sernik królewski
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Kruche ciasto: 25 dkg mąki pszennej, 10 dkg masła, 10 dkg drobnego cukru kryształu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao; Masa serowa: kilogram dobrego tłustego twarogu, 5 jajek, 20 dkg masła, szklanka cukru pudru, 16 gram cukru wanilinowego, pełna łyżka proszku budyniowego śmietankowego, garść rodzynek;
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 25 cm
Kategoria deser, ciasto, sernik
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 480

 

sernik królewski

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie składniki zagnieć
w jednolitą masę. Jest to klasyczne kruche ciasto, także wystarczy wszystko ze sobą połączyć i gotowe. Takie ciasto podziel na dwie części i włóż do zamrażalnika.

Masa serowa: Twaróg zmiel przynajmniej dwa razy, najlepiej trzy. Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Wszystkie składniki oprócz piany
z białek połącz ze sobą, możesz je utrzeć lub zmiksować. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Ciasto wyjmij z zamrażalnika. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i jedną część ciasta zetrzyj na tarce na dno formy. Wyłóż na nie masę serową i na nią zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach.

Uwaga

  • Ser na dobry sernik nie może być kwaśny. Musi być kremowy i delikatny.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Rodzynki użyte do sernika muszą być najlepszej jakości, nie mogą być w nich wyczuwalne pestki, inaczej zepsuje się cały sernik.
Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: zoomyummy.com

Polecamy Ci również

Zobacz także