Sernik na zimno

Sernik na zimno

sernik na zimno z musem ananasowymSkładniki na spód:

  • biszkopty okrągłe

Tortownicę o średnicy 24 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.

Masa serowa:

  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 czubate łyżki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkopty w tortownicy wylać masę serową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Mus:

  • 1 ananas,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Wykroić miąższ z ananasa, pokroić w małą kosteczkę. Ananasa włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny lub do czasu aż ananas zmięknie. Zmiksować na mus, ponownie zagotować, po minucie gotowania dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Zagotować i potrzymać chwilkę na ogniu aż masa będzie gęsta jak dżem. Ostudzić przed wyłożeniem na masę serową. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Na górę wylać galaretkę, w moim przypadku jest to pomarańczowa.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewelina Jaroszczuk

Polecamy Ci również

Zobacz także