Sernik na zimno

Składniki na spód:
- biszkopty okrągłe
Tortownicę o średnicy 24 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.
Masa serowa:
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 czubate łyżki żelatyny.
Sposób przygotowania:
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkopty w tortownicy wylać masę serową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Mus:
- 1 ananas,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Wykroić miąższ z ananasa, pokroić w małą kosteczkę. Ananasa włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny lub do czasu aż ananas zmięknie. Zmiksować na mus, ponownie zagotować, po minucie gotowania dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Zagotować i potrzymać chwilkę na ogniu aż masa będzie gęsta jak dżem. Ostudzić przed wyłożeniem na masę serową. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Na górę wylać galaretkę, w moim przypadku jest to pomarańczowa.

wypieki, ciasta, ciasta przepisy, ciasta przepisy łatwe, ciasta przepisy tanie, ciasteczka kruche, ciasta desery, pomysł na deser, ciasto z owocami, biszkopt, ciasta deserowe, ciasta deserowe przepisy, jakie ciasto, co na deser, jakie ciasto upiec, jakie ciasto polecacie, jakie ciasto na szybko, jakie ciasto na urodziny
Autor: Ewelina Jaroszczuk
Zobacz także