Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | serek Mascarpone „Piątnica” 500g, śmietana 36% „Piątnica” 400g, Masło Ekstra „Piątnica” 90g, borówki amerykańskie 250g, maliny 250g, ciasteczka owsiane 200g, galaretka malinowa 1 opakowanie, gorąca woda 400ml, migdały 100g, żelatyna 15g, woda 60ml, cukier 150g |
Kuchnia | fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8 |
Kategoria | deser |
Metoda gotowania | bez pieczenia |
Podprażone wcześniej na patelni migdały mieszamy z pokruszonymi cisateczkami owsianymi. Następnie dodajemy rozpuszczone masło. Czekamy 30 minut, aby masło stężało. Do wcześniej przygotowanej tortownicy przekładamy masę i lekko ubijamy dłonią. Przygotowujemy żelatynę i czekamy, aby stężała. Połowę cukru ubijamy ze śmietaną, a drugą dodajemy do serka mascarpone (ucieramy na gładką masę). Gotową żelatynę dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną. Tortownice pokrywamy ciasteczkami owsianymi i przygotowaną masą. Na wierzch układamy owoce np.borówki amerykańskie i maliny. Tak wypełnioną tortownice umieszczamy w lodówce na około 3 godziny. W tym czasie musimy przygotować galaretkę, gdy zacznie tężeć należy zalać nią sernik z owocami. Następnie wkładamy już całość na kolejne kilka godzin do lodówki.

Źródło: OSM Piątnica
Zobacz także